Documentary

[…]

Produced and directed by Luis Scarabel

On September 28th, 2017 was launched, in Paraty’s Núcleo de Mídias the documentary by chef Ana Bueno, produced and directed by Luis Scarabel, was named “Eu sou do Peixe da Banana e Farinha”.

 

Determined, courageous, but without losing sweetness Ana Bueno opens up emotionally in this new project, besides being involved in several others, among them is the School of Eating, which brings together volunteers, teachers, lunch makers, nutritionists and farmers in a great effort to guarantee quality food for the students of the public network and ENCHEFS, which is a project that promises to arrive to move the gastronomy of Rio de Janeiro with the theme “For a Sustainable Rio!” In addition to the many projects Ana still has to head her star restaurant Banana da Terra and also be a mother, which she loves.

The documentary was presented during the event, pleasing everyone with its rhythm and lightness, touching on important points such as the use of regional foods and also exciting us, drawing smiles with Ana’s personal stories when arriving in the city of Paraty. The lightness of the documentary is created by the links between the subjects, with the use of drawings also made by Luis Scarabel and animations by the artist Marcio Rinaldi and verses written by Ana herself.

 

We talked a little with director and producer Luis Scarabel about the documentary. “This project was born during a conversation with Ana about the need to have a video about her work, to be presented at festivals, lectures … gastronomy events in general. Yet writing about this and knowing more about Ana’s life, her arrival in Trindade when she was still a girl, her struggle, going on TV and then turning chef, made it impossible to make a short video and it ended up being a video of thirty five minutes. This documentary then tells personal stories and a little bit of some of the projects that Ana is involved in, ranging from the classes she administers to the lunchboxes to the buffet she produces for great writers on FLIP. ”

Text: David France

Watch the movie:

 

Produzido e dirigido por Luis Scarabel
No dia 28 de setembro de 2017 aconteceu em Paraty,  no Núcleo de Mídias da cidade, o lançamento do documentário da chef Ana Bueno, produzido e dirigido por Luis Scarabel, nomeado Eu Sou do Peixe da Banana e da Farinha.

Determinada, corajosa, porém sem perder a doçura Ana Bueno se abre emocionalmente nesse novo projeto, além de estar envolvida em vários outros, dentre eles está o Escola de Comer, que reúne voluntários, professores, merendeiras, nutricionistas e agricultores em um grande esforço para garantir merenda de qualidade para os alunos da rede pública e o ENCHEFS, que é um projeto que promete chegar para movimentar a gastronomia do Rio de Janeiro com o tema “ Por um Rio Sustentável! ” Além dos muitos projetos Ana ainda tem de chefiar seu restaurante estrelado Banana da Terra e ainda ser mãe, função essa que adora.

O documentário foi apresentado durante o evento, agradando há todos com seu ritmo e leveza, tocando em pontos importantes como o aproveitamento de alimentos regionais e também nos emocionando, tirando sorrisos com histórias pessoais de Ana ao chegar na cidade de Paraty. A leveza do documentário se dá pelos links entre os assuntos, com o uso de desenhos também feitos por Luis Scarabel e animações do artista Marcio Rinaldi e versos escritos pela própria Ana.

Conversamos um pouco com o diretor e produtor Luis Scarabel sobre o documentário. “ Esse projeto nasceu durante uma conversa minha com a Ana sobre a necessidade de ter um vídeo sobre o trabalho dela, para poder ser apresentado em festivais, palestras… eventos de gastronomia em geral. Porém roteirizando isso e sabendo mais sobre a vida da Ana, a chegada dela em Trindade ainda muito garota, toda essa batalha, passando até pela TV e depois virando chef, ficou impossível fazer um vídeo curto, acabou nascendo um vídeo de trinta e cinco minutos. Esse documentário então conta histórias pessoais e um pouquinho de alguns projetos que Ana é envolvida, indo desde as aulas que ela administra para as merendeiras até o buffet que ela produz para grandes escritores na FLIP ”.

Texto: David França

Assista ao filme:

Schedule

Mondays, Wednesdays and Thursdays:
6:00 p.m. to 12:00 p.m.

Fridays, Saturdays, Sundays, holidays and holidays
12:00 p.m. to 04:00 p.m.
7:00 p.m. to 12:00 p.m.

Adress

Rua Dr. Samuel Costa, 198 - Historical Center
Paraty - RJ

Tel:24 3371-1725 (after 18:00)

Follow Us

Copyright © 2016 Restaurante Banana da Terra - All rights reserved.

Developed by: PWI WebStudio | Texts: Claudia Ferraz | Photos: Claudia Anelli